Veiligheid

Jammer genoeg krijgen leden van de regenbooggemeenschap soms te maken met geweld en discriminatie. Hebben jij of een dierbare ervaringen met pesterijen, ongewenst gedrag en geweld op school, op het werk, thuis of in de openbare ruimte?

Wanneer of hoe moet je reageren? Wie licht je daar over in? Wat kan je er tegen beginnen? De brochure ‘Opvallen & rechtslaan helpt je zoeken naar antwoorden op je vragen, of het nu gaat over heel zware of over minder zware ervaringen.

De app 112 BE is een van de mogelijkheden om de noodcentrales te contacteren als je in nood bent en dringend hulp nodig hebt van brandweer, ambulance en/of politie in België.

Hieronder verneem je hoe je aangifte kan doen:

Ben je slachtoffer van discriminatie omwille van je seksuele oriëntatie, dan kan je hiervan aangifte doen bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum.

Gebeurt de discriminatie op basis van je geslacht of ben je slachtoffer van transfobie, dan kan je dit melden via het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Heb je holebifoob of transfoob geweld meegemaakt, doe dan aangifte bij de lokale politie. Om je te helpen bij deze aangifte kan je tips vinden op de site van Lumi (vroeger bekend als de Holebifoon). Je kan holebifoob en transfoob geweld ook melden via de website en app Uni-form.

Over wat te doen in geval van seksueel misbruik vind je meer info op de website van Sensoa. Je vindt hier heel wat info over waar je hulp kan vinden en wat je kan doen als je getuige bent van seksueel misbruik.

Werd je het slachtoffer van seksueel geweld, wacht dan met te douchen of je om te kleden, anders riskeer je dat er bewijsmateriaal verloren gaat.

Informatie over wat te doen bij partnergeweld.